Kniha kaváren 2021: Kafe Žebřík
Představte si, že jedete na Šumavu a po cestě vás přepadne chuť na skvělou kávu a něco sladkého k zakousnutí. „Budu si muset nechat zajít chuť,“ říkáte si. Pak ale přijedete do Sušice a z čista jasna stojíte před domem s červenými okny a nápisem ŽEBŘÍÍÍK KAFE. Je to náhoda, osud nebo vás jen vedla vaše intuice, že právě tady, v rodinném podniku budou mít výběrovou kávu a domácí dorty? Těžko říct, ale určitě to musíte zkusit.
Otevřít si kavárnu v nejisté době coronavirové nezní jako úplně nejlepší nápad. Ale opak může být pravdou, což dokazuje i příběh sušického Kafe Žebřík. „Kavárnu jsme otevřeli na konci května 2020 po prvním lockdownu. Mělo to vlastně i své výhody. Vše jsme měli doladěné, protože byl na dokončovací práce dostatek času,“ prozrazuje Nikola Podlešáková, která je baristkou, cukrářkou a majitelkou kavárny v jedné osobě. V gastronomii už pracovala předtím, než Žebřík otevřela, ale ne tak úplně s kávou. K té si cestu našla díky příteli a společnému cestování za kavárnami a pražírnami.
Kafe Žebřík je jednou z kaváren zapojených do Knihy kaváren 2021. Proč jste se rozhodli stát se součástí tohoto kávového projektu?
O Knize kaváren už víme dlouho a líbí se nám tato myšlenka. Jednak díky zviditelnění kavárny, propagaci, ale především je pro nás všechny důležité podporovat se navzájem a navštěvovat nové, skvělé podniky, pro které je každý nový, usměvavý zákazník tím nejdůležitějším. Ovšem nemohu zapomenout na zpracování knihy, které je jednoduché a o to více uchopitelné.
Proč by měli lidé do Žebříku zavítat?
Pokud chtějí navštívit kavárnu s příjemným, domácím prostředím, dát si kávu, o které se mohou i něco dozvědět, vychutnat si snídani nebo domácí dorty, pak jsem rozhodně dobrou volbou. Všem vždy říkáme: ‚Zastavte se u nás až pojedete na Šumavu, my se o Vás postaráme.‘
Jaká je vaše specialita? Na co k vám lidé chodí?
Doufáme, že lidé k nám chodí hlavně za námi jako obsluhou. Rádi jim připravíme výběrovou kávu, zdravější verze snídaní, cheesecaky, nebo třeba ledovou kávu s domácím skořicovým sirupem.
Co se u vás snídá?
Od 8:00 do 13:00 podáváme snídaně a brunch. Zákazník si může vybrat ze sladkého i slaného. Když se podívám na naše aktuální menu, tak si mohou vybrat z topinky s avokádem, grilovaným halloumi a fíkovým balsamicem, doplněné rajčaty nebo zapečený chléb s chedarem, šunkou a domácím červeným pestem. Sladká snídaně pro tento měsíc je ovesná bezlepková kaše s kompotem z jablek, řepy a brusinek. A samozřejmě nesmí chybět výběrová káva.
Jakou kávu nabízíte?
Spolupracujeme s několika pražírnami, ale máme dvě stálejší, které se střídají na mlýnku. Jedna z nich je Doubleshot a pak německá pražírna Man vs Machine z Mnichova. Na filtrech střídáme již zmíněné pražírny a dále Father’s, Pikola a občas zkusíme i limitky, které přiveze můj Honza z cest.
A máte i dětský koutek, aby si mohly maminky v klidu pochutnat na kávě?
Občas to u nás na uzavřeném dvoře vypadá jako na dětském hřišti a parkovišti kočárků. Dá se říct, že tam máme takové alternativní dětské hřiště. Dětičky i maminky, které si u nás vypijí kávu v klidu, si přijdou na své.
Když máte dvůr, tak to jste určitě i dog-friendly?
Ano, už se nám stalo, že v kavárně bylo více psů než páníčků. 🙂
V kolik lidech zvládáte provoz?
Vždy jsem chtěla malou kavárnu a pokud možno co nejvíce si dělat sama, ale to si plánujete a nikdy to nevyjde. Máme jednu zaměstnanou basistku a pak několik šikovných brigádnic, bez kterých by to nebylo ono. U kávovaru se střídáme jen tři.
Procházíte pravidelně i nějakými školeními?
Školení děláme průběžně u jednotlivých pražíren nebo u Petry Veselé.
Kafe Žebřík je jednou ze 44 kaváren z celé České republiky, kterou najdete v Knize kaváren 2021. Ta je takovým malým průvodcem po zajímavých podnicích s výběrovou kávou. Kromě základních informací a tipů, kam na skvělou kávu zajít, získávají navíc majitelé knihy v každé z kaváren i jeden kávový nápoj zdarma (tedy pokud s sebou knihu mají ☺). Při vašich kávových toulkách si ji proto nezapomeňte přibalit do kabelky či batohu.