Kniha kaváren,  Novinky

Kniha kaváren: Epifany Patisserie

Pardubické prozření. Epifany Patisserie nabízí kvalitu a neopakovatelný chuťový zážitek.

Víte, co to tak sladce voní z areálu Automatických mlýnů v Pardubicích? No přece dorty, zákusky, čokoláda a výběrová káva z Epifany Patiserrie. Tu zde v roce 2018 otevřela cukrářka Jana Novotná. V té době již měla dobře zaběhnutou pobočku Epifany v Zaječicích u Chrudimi, kde v létě prodávají ze stánku a na zimu se přesouvají do prostor malé kavárny. A právě tam vyrábí i poctivé dorty, zákusky, koláče, kynuté buchty nebo třeba pistáciové motance a skořicové šneky, které pak prodávají také v pardubické pobočce. Slovo kvalita je pro Epifany mantrou a neodmyslitelnou součástí jejich práce. 

„Myslím, že by každý měl začít přemýšlet o tom, co jí a pije,“ říká majitelka Epifany Patisserie a cukrářka Jana Novotná. Snad i proto je základem všeho, co v kavárně dělají kvalita. Je totiž obrovský rozdíl mezi vanilkovou esencí a čerstvě rozkrojeným vanilkovým luskem z Madagaskaru. „Trh je přesycen množstvím zboží, u něhož se výrobci snaží snižovat cenu, prodlužovat trvanlivost a zlepšovat chuť. To vše s použitím chemických složek v potravinách. Tomu se u nás vyhýbáme a vše vyrábíme jen z kvalitních surovin bez jakékoli chemie,“ zdůrazňuje majitelka kavárny.



Proč jste se rozhodli zapojit se do projektu Knihy kaváren 2021?
Být v knize kaváren je pro nás pocta.

A proč by se měli majitelé knihy k vám vydat? 
V Epifany nepečeme na kvantitu, ale kvalitu, protože si myslíme, že ji čím dál tím více lidí dokáže ocenit. Nepoužíváme žádná dochucovadla, náhražky nebo předpřipravené směsi. Když si u nás dáte čokoládovou pralinku, tak věřte, že bude z té nejlepší francouzské čokolády.  Z naší nabídky si vyberou i vegetariáni a vegani. Myslíme prostě na vše a na všechny. 

S kávou to máte stejně? 
Ano, dbáme samozřejmě i na kvalitu kávy. Na mlýnku střídáme dvě české pražírny – Candy Cane a Father’s Coffee Roastery. Kávu připravujeme i alternativními způsoby, jako je batch brew, V60 nebo v létě tolik oblíbené cold brew. Denně čistíme mlýnek i kávovar, protože moc dobře víme, že každý detail je v provozu důležitý. 

Co si u vás tedy zákazníci dávají nejraději? 
V pardubické pobočce připravujeme špachtlovou zmrzlinu, která je vyhlášená široko daleko. Ze zákusků pak vede asi stále větrník. Oblíbené je také cappuccino s vaječným likérem, buď klasickým, ale i čokoládovým. 

Mají u vás šanci i ti, kteří by si rádi dali něco slaného? 
Máme poměrně širokou nabídku. Připravujeme nejrůznější obložené chlebíčky a quiche, ale také třeba chléb s avokádem a naším humusem, který si podle vlastní receptury vyrábíme sami. Na snídani k nám ale lidé chodí i na ovesnou kaši s mangem a naši domácí granolou.

U vás je ale možné dát si snídani po celý den… 
Ano, stále snídaňové menu nabízíme v Pardubicích pořád. Zjistili jsme totiž, že k nám lidé často chodí spojit příjemné s užitečným, práci s relaxem. Posedět si u výborné kávy a zákusku, snídaně či lehkého oběda, a u toho mít možnost pracovat je super kombinace. 

Kolik máte zaměstnanců? 
Momentálně mám na obou pobočkách celkem 11 stálých zaměstnanců a deset brigádníků. 

Probíhají u vás nějaké školení? 
Všechny, kteří u nás pracují školíme pravidelně. Ačkoli kvůli covidové situaci jsme byli nuceni upustit od cuppingů, ale plánujeme je zase obnovit. Jezdíme také na návštěvy pražíren, se kterými spolupracujeme. Máme sepsaný manuál, jak pracovat i jak se chovat a na co všechno se soustředit. Stejně jako dbám na chuť a kvalitu našich výrobků, je pro mě důležité chovat se zodpovědně i k lidem, které zaměstnávám. 



Epifany Patisserie je jednou ze 44 kaváren z celé České republiky, kterou najdete v Knize kaváren 2021. Ta je takovým malým průvodcem po zajímavých podnicích s výběrovou kávou. Kromě základních informací a tipů, kam na skvělou kávu zajít, získávají navíc majitelé knihy v každé z kaváren i jeden kávový nápoj zdarma (tedy pokud s sebou knihu mají ☺). Při vašich kávových toulkách si ji proto nezapomeňte přibalit do kabelky či batohu.