Kniha kaváren,  Novinky

Kniha kaváren: Večerka Brno

„Z každýho rožku trošku!“ To je Večerka BrnoVíte, co vznikne, když se spojí Asie, Česko, Brno a výběrová zrnka ze všech koutů kávového světa? Skvělé bistro s neotřelým konceptem, které v prosinci 2019 založili dva kamarádi Duc Minh Nguyen a May Tran Hau. A není náhodou, že se Večerka Brno objevila i v zájmu Gastromapy Lukáše Hejlíka. „Vietnamci jsou v Česku už dlouho doma a krom obchodů a stánků vždycky vařili. Dlouho to byla ‚česká Čína‘ ve stylu M1-40, pak se orientovali na thajskou kuchyni, problém pro ně nebyl ani dělat sushi.  Kluci ale přišli s novou pecku, která je dokonalou ukázkou toho, jak vypadá podnik druhé generace Vietnamců – je krásný, čistý, vzdušný, taky trochu růžový a rozhodně minimalistický,“ popisuje na své facebookové stránce Hejlík.

Jak už i sám název Večerka Brno napovídá, a jak si dovolil nakousnout i komentář v Gastromapě, kavárna si tak trochu dělá srandu z rodičů svých zakladatelů a celé této generace Vietnamců. Dělá si srandu, ale vlastně na ně i navazuje, a to podnikáním v gastronomické sféře. Sází ale na kvalitu vstupních surovin a originalitu jídel. „Bumbíčko a phočko jste ve vietnamském podniku měli určitě nejmíň tisíckrát. Už jste ale ochutnali poasijštěné kuře na paprice nebo koprovku,“ říká jeden z majitelů a head barista Tomi Nguyen.


Večerka Brno je jednou z kaváren zapojených do Knihy kaváren 2021. Proč jste se rozhodli stát se součástí tohoto kávového projektu?
Líbil se nám projekt a rádi pomáháme rozvíjet kávovou kulturu v České republice.

Proč by lidé měli Večerku navštívit? 
Protože bumbíčko a phočko jste ve vietnamském podniku měli určitě nejmíň tisíckrát. Už jste ale ochutnali poasijštěné kuře na paprice nebo koprovku, popíjeli jste výběrový kafe a zakusovali to ještě teplým skořicovým šnekem? Pokud ne, tak se prostě musíte stavit a zkusit si to na vlastní pěst, nebo spíš chuť!

To zní skvěle! Jaká je ale vaše největší specialista? Co si u vás hosté nejčastěji objednávají?
Sladkokyselý bůček s rýži nebo naší vlastní kombuchu z filtrované kávy. Jinak ale máme také bohatou nabídku snídaní, obědů i večeří. Na co by si ale ten, kdo u nás ještě nebyl, měl rozhodně zajít, je víkendový brunch, který se mění co 14 dní. Je to takový náš svátek. 

Jakou kávu nabízíte? spolupracujete s jednou pražírnou nebo značky na mlýnku měníte?
Od začátku máme na mlýnku berlínskou pražírnu THE BARN, která je i naše domácí. Nedávno jsme začali odebírat i od tuzemských pražíren jako je CO kafe, Pikola, Be Berry a další. Snažíme se tak po covidu podpořit šikovné pražírny.

Prostor bistra je poměrně malý. I tak jsou u vás ale občas vidět lidé, kteří raději, než z domova pracují z kavárny nebo maminky s dětmi…
To je pravda, dětský koutek sice nemáme, ale to nás v ničem neomezuje. Máme rádi nejen dětské, ale i psí návštěvy a ačkoli u nás není naprostý klid, pracanti jsou u nás také často a jsou vítáni. 

Kolik lidí pracuje ve Večerce Brno? 
Náš tým se skládá z 15 lidí a za barem jsou vždycky minimálně 4 baristé. 

Jak u vás fungují školení? Pořádáte cuppingy? 
To je naprostá nutnost. Cuppingy děláme pravidelně asi dvakrát měsíčně, protože se nám pod ruce dostávají stále nové vzorky kávy. Rádi se učíme a zlepšujeme své senzorické schopnosti.

Jaké zkušenosti s kávou máte vy sám? 
Dříve jsem pracoval v několika kavárnách a jako samouk se vypracoval. Zkušenost s výběrovou kávou mám 7 let.

Večerku Brno najdete spolu s dalšími 43 kavárnami z celé České republiky v Knize kaváren 2022, která je takovým malým průvodcem po zajímavých podnicích s výběrovou kávou. Kromě základních informací a tipů, kam na skvělou kávu zajít, získávají navíc majitelé knihy v každé z kaváren i jeden kávový nápoj zdarma (tedy pokud s sebou knihu mají ☺). Při vašich kávových toulkách si ji proto nezapomeňte přibalit do kabelky či batohu.