Kniha kaváren 2021: Café na cucky
Je libo kávu a umění k tomu? Pak zajděte do olomouckého Café na cucky.
Mariánský sloup, Jupiterova kašna i kašna Neptunova, která je nejstarší svého druhu v Olomouci, vévodí Dolnímu náměstí této moravské metropole. V okolí náměstí je dokonce i pár uliček, které si zachovaly tak trochu středověký ráz, a to především svými jmény. Najdete tu tak třeba ulici Hrnčířskou, Panskou, Kapucínskou nebo Purkrabskou. A co kromě soch nesmí chybět na žádném náměstí? No jasně, kavárna. Café na cucky je součástí kulturního centra, které sdružuje Divadlo na Cucky a výstavní prostory Galerie XY. To vše vzniklo v roce 2017 díky podpoře více jak sedmi stovek přispěvatelů a přátel divadla.
Výběrová káva z českých pražíren, regionální produkty, výjimečně dezerty, ale i skvělé snídaně a domácí polévky. To vše nabízí olomoucké Café na cucky. Které své návštěvníky láká nejen na gastronomický, ale i kulturní zážitek. Je totiž jen na vás, jestli před návštěvou kavárny, nebo po ní, zavítáte do výstavních prostor Galerie XY věnované současnému výtvarnému a konceptuálnímu umění, nebo si zpříjemníte večer divadelním představením. „Mimo naší ‚domácí‘ produkce se zde, i když jen částečně odehrává program některých olomouckých festivalů. Ať už je to například AFO, Divadelní Flora či PAF,“ říká provozní a head baristka Café na cucky Daniela Hekelová.
Café na cucky je jedním z podniků zapojených do Knihy kaváren 2021. Proč jste se rozhodli stát se součástí tohoto kávového projektu?
Přišlo nám to jako skvělá příležitost, jak se dostat do povědomí i za hranicemi Olomouce.
Navíc je hezké vidět, že se za ty roky někam posouváme. Naše práce nám tak dává větší smysl.
Proč by k vám měli lidé zavítat?
Jako součást kulturního centra sdružující Divadlo na cucky a výstavní prostory Galerie XY můžeme oslovit nejen naším kavárenským sortimentem, ale i rozmanitými kulturními akcemi. Mimo ‚domácí‘ produkce se zde, i když jen částečně odehrává program některých olomouckých festivalů. Ať už je to AFO, Divadelní Flora či PAF.
Kultura byla v posledních dvou letech poměrně dost zasažena koronavirovými omezeními. Jak se to dotklo kavárny?Myslím, že jsme měli stejné problémy jako jiné podniky. Jsme sice navázání na divadlo, ale pořád jsou pro nás stěžejní spíše zákazníci, co nás navštěvují kvůli sortimentu a lidem tady. Takže jsme „otevřeli okýnko“. V našem případě to tedy byly dveře. Plánovali jsme vlastní tematické rozvozy a prostě doufali, že budeme moci zase brzy normálně pracovat. Určitě nám chybělo to vytržení z rutiny, kontakt s uměleckým prostředím i to, že se tu pořád něco děje, ale přeci jen, fungujeme jako oddělené subjekty.
Máte v kavárně nějakou specialitu, na kterou k vám hosté chodí?
To je těžké říct, ale paradoxně to bude asi náš ‚nejobyčejnější‘ mrkváč, ale samozřejmě k nám hosté chodí i kvůli výběrové kávě.
Jakou kávu nabízíte? Máte na mlýnku jednu pražírnu nebo je měníte?
Stabilně nabízíme Candycane a Rebelbean, ale postupně bych chtěla rozjet spolupráci i s některou zahraniční pražírnou, třeba Hayb nebo Man vs. Machine.
Může se u vás host také najíst?
Nejsme sice bistro, ale každý den připravujeme snídaně až do 13 hodin a ve všední dny vaříme polévky. Zároveň v naší nabídce nechybí ani chlebíčky nebo třeba wrapy, takže věřím, že se u nás zákazník může i vcelku dobře zasytit.
Přijdou si u vás na své i děti?
Přímo dětský koutek úplně nemáme, ale hračky, knížky a pastelky se tu pro děti vždycky najdou.
A co psi. Mají k vám povolený vstup?
Všichni, co tu pracujeme máme psy rádi, takže vůbec není problém vzít k nám pejska s sebou. Akorát se může stát, že dostane vodu dřív než zákazník. A nejsme vlastně ani čistě vyhranění na psy, pokud má někdo společenskou kočku, andulku nebo třeba skunka, nemusí se bát přijít i s nimi. Náš prostor zvládne vše.
Zvládne i pracovní schůzky. Nabízí dostatek klidu?
Ano, to je naše každodenní realita, v kavárně máme dost prostorné stoly, takže k nám zákazníci chodí pravidelně i na několik hodin pracovat či se během zkouškového učit.
Kolik máte baristů?
Počítám-li jen nás za barem, tak 12. Ale samozřejmě nedílnou součástí jsou i naše holky v kuchyni, bez nich bychom nemohli vůbec nefungovat.
Školíte ty, co u vás pracují pravidelně?
Většinou se svým brigádníkům snažím předat alespoň to vše, co sama znám a umím, ale samozřejmě mám pořád dost na čem pracovat. Takže zrovna aktuálně domlouvám s Jaroslavem Slámečkou termín školení v Praze a část z nás se chystá na senzorický kurz do Industry.
Jak jste se vůbec dostala k práci provozní v Café na cucky?
Do kavárny jsem nastoupila původně jako brigádník už v roce 2018. Postupem času jsem se tu asi natolik etablovala, že když odcházela bývalá provozní, tak část jejích úkolů jaksi automaticky přešla na mě. V tu chvíli jsem zároveň končila školu a hledala stálou práci. Rozhodla jsem se tedy zůstat a učit se i tomu, co jsem do té doby nemusela, nebo do čeho jsem neměla takový vhled. Byla to i příležitost ovlivnit věci, se kterými jsem nebyla třeba do té doby úplně spokojená.
Co vás na vaši práci baví nejvíce?
Mám ráda svůj tým a lidi, kteří mě obklopují, to je přece jen v každé práci dost důležité. Ale co mě nejvíc baví, je asi ta možnost poznávat lidi z různých sfér, mimo jejich přirozené prostředí. O to víc, když vidím, že se třeba i rádi vracejí.
Café na cucky najdete spolu s dalšími 43 kavárnami z celé České republiky v Knize kaváren 2021, která je takovým malým průvodcem po zajímavých podnicích s výběrovou kávou. Kromě základních informací a tipů, kam na skvělou kávu zajít, získávají navíc majitelé knihy v každé z kaváren i jeden kávový nápoj zdarma (tedy pokud s sebou knihu mají ☺). Při vašich kávových toulkách si ji proto nezapomeňte přibalit do kabelky či batohu.