Kavárny / Kniha kaváren

Kniha kaváren 2021: Kafe Okolo

Kávové okénko Kafe Okolo: “kavárna”, kde se vše odehrává venku.

Na cestě mezi nádražím a Náměstím Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích jste kdysi mohli „potkat“ trafiku, jejíž prostor – asi šest metrů čtverečních – v roce 2017 předělali Karel a Míša Tesařovi na jednu z prvních, a rozhodně nejmenších, kaváren s výběrovou kávou ve městě. Pro ty, kteří jen tak jdou okolo při procházce, nebo okolo spěchají na vlak či do práce, a mají chuť na kafe, tak není nic jednoduššího než se zastavit u okénka Kafe Okolo

České Budějovice nejsou jen městem piva, ale v centru města můžete narazit i na několik skvělých kaváren s výběrovou kavárnou. Jen si dejte pozor, ať při tom objevování kávové kultury nezabloudíte. Povídá se totiž, že když po desáté hodině večerní překročíte Bludný kámen na hlavním náměstí u Samsonovy kašny, ztratíte orientaci a budete bloudit ulicemi města. A jak dlouho? V tom už se pověsti rozcházejí. Některá říká, že jen do následujícího rána, jiná tvrdí, že už cestu domů nenajdete nikdy. Pokud ale zabloudíte do Kafe Okolo, chybu rozhodně neuděláte. Kavárnu provozují manželé Tesařovi, pro které je káva vášní. „Dříve jsme byli nadšení z Italské kávy (při toulkách po Itálii) a v roce 2015 nám vše ‚zkazila‘ Petra Veselá. Od té doby jsme se vrhli do poznávání výběrovky, a to nás dovedlo k vlastní kavárně,“ vypráví s úsměvem Karel Tesař.


Proč jste se s Kafe Okolo rozhodli zapojit do projektu Kniha kaváren 2021?
Projekt se nám líbí, a když přišla možnost zapojit naši kavárnu, tak jsme neváhali. Líbí se nám, že díky této knize můžeme na cestách po České republice poznávat nové kavárny. A také k nám díky tomu třeba zavítají i hosté z různých koutů země.

Proč by tedy zrovna k vám měli lidé zavítat? 
Chceme být po ruce těm, kteří nemají čas se zastavit a buď spěchají na spoj, nebo jen korzují po městě a chtějí si dát kvalitní kávu. Ještě do konce roku 2021 jsme byli jediní, kdo nabízel výběrovou kávu na hlavní pěší tranzitní trase v Českých Budějovicích mezi nádražím a náměstím. 

Máte i nějakou vaši specialitu?
Vypadá to, že kromě kávy to jsou hlavně medové perníčky, které peče Míša. A když nám kamarádka přiveze makronky, tak se po nich také okamžitě zapráší. Také jsme rádi, že se lidi naučili pít i filtrovanou kávu. Když jsme otevřeli, tak na nás zákazníci často koukali divně, protože to neznali. Dnes, tedy hlavně po ránu, ji skoro nestíháme připravovat. V létě nás těší narůstající zájem o coldbrew.

Jakou kávu máte na mlýnku? 
Když jsme začínali, tak jsme vždy po pár týdnech střídali pražírny, aby hosté, a vlastně i my, mohli ochutnávat kávu od různých pražíren a z různých částí světa. Od začátku jsme na jednom mlýnku měli vždy La Boheme Cafe a na druhém kávu z jiné pražírny. Dnes již asi třetím rokem spolupracujeme hlavně s Doubleshotem.

Kolik máte baristů? 
Aktuálně se nám za kávovarem střídají tři baristé. Občas tam ale s radostí zaskočí i jeden z nás.

Pořádáte pro ně nějaká školení či cuppingy? 
Ano, byli jsme s nimi na školení v Doubleshotu. S některými jsme byli dříve v La Boheme, někdo má i zkušenosti z jiných kaváren s výběrovkou. Cupping je pro nás komplikovaný kvůli prostoru, a jelikož je v práci vždy jen jeden z nás, tak se jako tým prakticky nemáme možnost potkat.

Co máte v kavárně na starosti vy? 
Já jsem takový Ferda Mravenec. (smích)

A co vás baví nejvíce? 
Určitě je to o samotné kávě, a pak také o kontaktu s lidmi. 

Jste sice malinká kavárna, ale i tak. Mohou se u vás lidé i posadit? 
V průchodu máme dva stolky, ale je kolem ruch, takže na nějaké důležité jednání v klidu to není. Pokud ale chcete sednout v podstatě venku, aby na vás nepršelo či nepražilo sluníčko a chcete sledovat ruch na pěší zóně, tak k tomu je posezení ideální. 

Máte kromě vašich perníčků a makronek k jídlu i něco slaného? 
Jídlo jako takové nemáme. O nějakém snacku uvažujeme, ale jak fungujeme na malém prostoru, tak dost bojujeme s místem. Zatím tedy máme jenom sladké do ruky. A pokud bude i něco slaného, což právě testujeme, tak to bude zase vhodné do ruky.

Okénko je vlastně ideální verzí kavárny pro maminky s dětmi a pejskaře, že? 
I tak by se to dalo říct. Na zabavení děti fungují hlavně perníčky. Míří k nám pro kávu hodně maminek s dětmi a jelikož se vlastně vše odehrává „venku“, tak s dětmi není žádná starost. Žádné svlékání, oblékání, schody a podobně. Maminka si dá kafe a dítě perníček. Spokojenost je na obou stranách. Problém nastává, když perníčky nejsou – to se párkrát stalo i při návštěvě s našimi dětmi, tak jsme museli zamakat a doplnit.  No a jelikož fungujeme jen jako okénko, tak jsou vítání pejskaři, cyklisté a všichni, kdo jdou, nebo jedou OKOLO.

Kafe Okolo najdete spolu s dalšími 43 kavárnami z celé České republiky v Knize kaváren 2021, která je takovým malým průvodcem po zajímavých podnicích s výběrovou kávou. Kromě základních informací a tipů, kam na skvělou kávu zajít, získávají navíc majitelé knihy v každé z kaváren i jeden kávový nápoj zdarma (tedy pokud s sebou knihu mají ☺). Při vašich kávových toulkách si ji proto nezapomeňte přibalit do kabelky či batohu.