Kniha kaváren,  News

Kniha kaváren: Coffee Source Francouzská

Do Coffee Source Francouzská si zajděte na skvělou kávu i pro zrnka do vlastní nádoby.

Jít do kavárny s vlastním kelímkem je pro stále více milovníků kávy docela běžná věc. Nést se ale kromě kelímku s sebou ještě dózu, to už je zcela jiný rozměr. Říkáte si, na co si brát dózu? Přece na zrnkovou kávu na doma. Ve vršovické kavárně Coffee Source Francouzská, totiž prodávají zrnkovou kávu z vlastní pražírny nejen v klasických papírových obalech, ale nabízí i možnost koupit si kávu na váhu do vlastní nádoby. Zrnka dle vašeho výběru, a že je bohatý – většinou až osm různých druhů káv, vám obsluha do vaší dózy nasype přímo ze zásobníků, kterých si každý zákazník, ale i kolemjdoucí z ulice díky prosklené výloze okamžitě všimne.

Každý, kdo jde Francouzskou ulicí v Praze dolů a nemá zrovna rýmu a ucpaný nos, musí nutně už z dálky cítit vůni čerstvé kávy. Ta se line z kavárny, kterou najdete skoro na konci ulice. Krásný, vzdušný světlý prostor, v němž dominuje dřevo, kov, zelená stěna a káva, vás už z dálky vyzývá k návštěvě. A kdybyste si náhodu nebyli jistí, jestli opravdu jdete do kavárny, utvrdí vás v tom i klika ve tvaru páky z kávovaru. Kromě skvělého zážitku si z Coffee Source Francouzská můžete odnést i plnou tašku kávového příslušenství. „Rádi našim zákazníkům poradíme s výběrem. Baristé vám rádi pomohou vybrat správné vybavení k přípravě kávy, které každý kávomil nezbytně potřebuje,“ říká Adéla Kupčíková, head barista a barista trainer.



Coffee Source Francouzská je jedním z podniků zapojených do Knihy kaváren 2021. Proč jste se rozhodli stát se součástí tohoto kávového projektu?
Do projektu jsme se chtěli zapojit, abychom mohli představit naši kávu nové cílové skupině. Chceme přiblížit zákazníkům možnost koupi zrnkové kávy na váhu z naší pražírny. Mohou si donést i vlastní obal.

Kdy jste se rozhodli svým hostům nabídnout bezobalovou možnost nákupu kávy?
Hned od začátku. Náš espresso bar zažil reopening v červnu roku 2019, což znamená, že nás letos čeká oslava třetích narozenin. Sledujte naše sociální sítě a potkáme se nad drinkem na Francouzské. 

Proč by k vám lidé měli zajít? 
Jsme kavárna pražírny Coffee Source, máme tedy v nabídce zrnkovou kávu, kterou vážíme od 100 gramů. Rádi našim zákazníkům poradíme s výběrem. Baristé vám rádi pomohou vybrat správné vybavení k přípravě kávy, které každý kávomil nezbytně potřebuje. Jak rádi říkáme, jsme obchod s výběrovou kávou s možností její degustace. Připravíme vám hand brew z aktuální nabídky až osmi káv, máme dva mlýnky na espresso se dvěma druhy káv. A pro náročnější zájemce nabízíme i drinky postavené na kávě a alkoholu.  

Co si u vás hosté dávají nejčastěji?
Naší nejčastěji objednávanou položkou na menu je mléčná klasika, a to cappuccino. Ale hned v těsném závěsu je filtrovaná káva. 

Máte i něco k jídlu? 
Ke kávě máme drobné občerstvení v podobě pečiva od KRO bakery a různých sladkých dobrot jako třeba skořicových šneků, koláčků, banana breadu a podobně. 

To se u vás musí skvěle sedět i při práci…
Chceme, aby naše kavárna nebyla jen kanceláří, ale hlavně místem pro setkávání s přáteli. Proto jsme se třeba rozhodli i vypnout wifi. 

A se psy je vstup povolen?
To ano, naši baristi milují vaše psí parťáky.

Kolik zaměstnanců vlastně máte? 
Máme pět baristů na full time a jednu brigádnici, která nám zachraňuje směny, když je potřeba. 

Probíhají u vás pravidelně školení nebo cuppingy? 
Snažíme se každý měsíc sejít na společný produkční cupping, abychom si představili nové kávy v nabídce a zkalibrovali chuť. Společně rozvíjíme senzoriku a ochutnáváme různé kávy ze všech pražíren. Děláme blind cuppingy, ochutnáváme různé druhy ovoce, popisujeme chuť. Zkoušíme různé recepty pro přípravu hand brew a espressa. Když vyjde nějaká novinka na přípravu kávy, tak to společně testujeme a snažíme se o všem diskutovat a předávat si znalosti a zkušenosti mezi sebou.

To musí být velmi zábavné. Co vás vlastně na vaši práci baví úplně nejvíc? 
Začnu větou, která je klišé, káva je můj koníček, který se mi povedlo proměnit v práci. Fascinuje mě rozmanitost chutí a zaměření na detaily při přípravě kávy. 

Jaké detaily? Na co by se měl barista soustředit?
Když sledujete profesionálního baristu při práci, tak je to jako koncert. Rychlost, preciznosti, konzistentnost, work flow, rutina, a hlavně zákaznický servis. Důležité je zůstat otevřený novým informacím a neusnout na jednom místě, protože každý den jsou nové věci, ze kterých se učíme. Tohle všechno mě na tom baví, že se každý den můžu někam posunout a pořád se něco mění. 

A jak to máte s kávou vy? Jak dlouho se v kávovém světě pohybujete?
S výběrovou kávou pracuji šest let, prošla jsem několik kaváren v Praze až jsem nakonec zakotvila v Coffee Source. Po prvním roce jsem se stala head baristou a před rokem jsem začala dělat kurzy o přípravě kávy pro naše velkoobchodní zákazníky a širokou veřejnost. 


Coffee Source Francouzská najdete spolu s dalšími 43 podniky z celé České republiky v Knize kaváren 2021, která je takovým malým průvodcem po zajímavých podnicích s výběrovou kávou. Kromě základních informací a tipů, kam na skvělou kávu zajít, získávají navíc majitelé knihy v každé z kaváren i jeden kávový nápoj zdarma (tedy pokud s sebou knihu mají ). Při vašich kávových toulkách si ji proto nezapomeňte přibalit do kabelky či batohu.