Kniha kaváren,  Novinky

Kniha kaváren 2021: kafe Omylem

Může být otevřená kavárna OMYLEM? Na Letné každý den!

Představte si, že si jen tak jdete, nebo funíte, nahoru do kopce po ulici Milady Horákové a najednou ucítíte omamnou vůni kávy. Rozhlédnete se a váš zrak se zcela omylem zasekne na dveřích domu s oranžovou fasádou, a samozřejmě zcela omylem je nad těmi dveřmi nápis KÁVA. Že by to byla náhoda? Možná ano, možné ne – narazili jste na nejmenší kavárnu s největší nabídkou výběrové zrnkové kávy na pražské Letné, narazili jste na espresso bar kafe OMYLEM. Od února 2020, kdy byla kavárna založena, se na malém prostoru každý den setkávají milovníci té nejlepší kávy, kteří se zde, snad i díky všudy přítomným pokojovkám, cítí jako doma v obýváku.

Prostor letenského espresso baru kafe OMYLEM je sice velmi malý, ale rozhodně zde najdete vše, co od kavárny chcete, a dokonce i něco víc. Příjemné prostředí, skvělá výběrová zrnková káva, šikovní baristé, něco sladkého na zub, kávové speciality, ale také prostor i dobroty pro čtyřnohé mazlíčky, a hlavně spoustu pokojových kytek, které navozují naprosto jedinečnou atmosféru. Za jedinečným konceptem stojí tři majitelé – Vendelýn, Audrey a Adam, kteří mají bohaté kávové zkušenosti a řídí se jednoduchým heslem. „Život bez kávy je mnohem méně zábavný než život s kávou,“ zdůrazňuje Jiří Vendelýn Hlásek, spolumajitel, šéfbarista a provozní kavárny.


Kafe OMYLEM je jednou z kaváren zapojených do Knihy kaváren 2021. Proč jste se rozhodli stát se součástí tohoto kávového projektu?
Byli jsme oslovení. 

Proč by měli lidé vaši kavárnu navštívit?
Jsme sice malí rozměry, ale velcí výběrem zrnkové kávy a také s velkým srdcem a láskou ke kávě. O všech kávách, které nám projdou kavárnou víme první poslední, ochutnali jsme je a stojíme si za jejich kvalitou. Jsme pečliví a přátelští. Dá se říct, že se z nás stalo takové místo setkávaní. Na malém prostoru se potkají a pokecají si lidé, kteří by se možná v životě na ulici minuli a nikdy nepotkali. Máme zkrátka takový letenský obývák, a to i s pokojovkami.

Jakou kávu nabízíte?
Jsme espresso bar, takže máme klasickou nabídku espresso nápojů a filtrovanou kávu. 

Jakou pražírnu máte na mlýnku? Spolupracujete s jednou konkrétní nebo se to u. vás mění?
Na stálo spolupracujeme se čtyřmi pražírnami – Chroast, Respekt coffee, DakLak a kávou z cukrárny Alchymista. Rádi ovšem experimentujeme, a tak se u nás občas objeví třeba Doubleshot (díky za tu Panamu), nebo Climpson & Sons a jiné. 

Když už jsme u těch experimentů. Máte nějakou specialitu, na kterou k vám zákazníci chodí?
Speciality máme sezonně vždy dvě až tři. V zimě se k nám lidé rádi vracejí na Alkapučíno, tedy cappuccino s vaječňákem, nebo na náš Omylem svařák, který děláme s čokoládou a kandovaným pomerančem. V létě zase lidé milují náš espresso nanuk, což je vlastně taková česká retro verze affogata – Ledňáček přelitý dvojitým espressem. 

A máte k tomu i něco k zakousnutí? 
Nějakou drobnou sladkost ke kávě máme vždy. Například buchty od legendární letenské cukrárny dříve U Veletrhů, dnes U Hrdinů. 

To zní skvěle. To k vám určitě rádi chodí i děti. Máte pro ně nějakou zábavu? 
Přímo dětský koutek nemáme, protože máme opravdu jen malinký prostor, zaplněný kytkami, takže bychom asi nebyli schopni uhlídat, aby u nás bylo pro špunty bezpečno. Což ovšem neznamená, že děti nemáme rádi. U nás se vždy nějaké to zabavení najde. 

A co když přijdu s pejskem?
To není problém. Jsme dog-friendly. Díky skvělé spolupráci s Dog city life máme pro pejsky i domácí dobroty, vodu a pro obzvláště náročné chlupáče i pelíšek, aby mohli nabrat dostatek sil k pobíhání po louce a očůrávání stromů. 

Kolik zaměstnanců kafe OMYLEM má?
Jsme tři majitelé Vendelýn, Audrey a Adam a naše skvělá brigádnice Anička. V tomto složení se točíme za kávovarem. 

Pořádáte u vás i nějaké cuppingy? 
Cuppingy jsou poměrně zajímavá záležitost. Pár jsme jich už u nás uspořádali a vždy to byla hezká komorní akce, spíš tedy pro kamarády od fochu, ale i to je důležité. 

Jak dlouho se vy pohybujete v kávovém světě? 
Zhruba osmnáct let. Zažil jsme doby nafoukaných cappuccin se skořicí i první krůčky k výběrové kávě. Dělal jsme kávu třeba na Maltě, kde jsme místní výběrovou kávu skoro učili pít. Rád na to vzpomínám. 

A co vás tedy na vaší práci baví nejvíce?
Lidé, komunikace. Každý člověk, který vám řekne, že máte nejlepší kávu v okolí, že chodí jen k vám, protože mu vždy mile a příjemně, nepovýšeně poradíme, nameleme nebo rozmluvíme. Každý takový člověk vyrovná sto kyselých obličejů, zpruzelých výrazů a protivných odpovědí.



Kafe OMLYEM najdete spolu s dalšími 43 kavárnami z celé České republiky v Knize kaváren 2021, která je takovým malým průvodcem po zajímavých podnicích s výběrovou kávou. Kromě základních informací a tipů, kam na skvělou kávu zajít, získávají navíc majitelé knihy v každé z kaváren i jeden kávový nápoj zdarma (tedy pokud s sebou knihu mají ☺). Při vašich kávových toulkách si ji proto nezapomeňte přibalit do kabelky či batohu.