Kniha kaváren 2021: Pikola Espressobar
Olomoucký Pikola Espressobar nabízí na malém prostoru dokonalý kávový zážitek
Malý Espressobar, který nabízí špičkovou výběrovou kávu z vlastní pražírny, kterou vám připraví na skvělé technologii od těch nejlepších značek. To je Pikola Olomouc, která je od listopadu 2020 příjemným kávovým zastavením v centru města. Za otevřením Pikola Espressobaru stojí kávový nadšenec a barista Honza Holouš. Ten nejprve býval pravidelným návštěvníkem kavárny Pikola v Šumperku a protože ho svět výběrové kávy od jejího prvního ochutnání bavil, rozhodl se v oboru vzdělávat. Chodil na kurzy, četl knihy a absolvoval mnoho workshopů. Jak sám ale říká, bylo to spíš ze zvědavosti a zvídavosti, pro rozšíření obzorů. O tom, že bude káva i jeho profesí se rozhodlo v podstatě hned, když se coby brigádník poprvé postavil za kávovar v jedné krumlovské kavárně.
Pokud dostanete v centru Olomouce chuť na skvělou výběrovou kávu – pořádné espresso nebo jemný filtr, pak neváhejte a vydejte se do Ostružnické ulice. Přímo z Horního náměstí, od budovy radnice, na jejíž severní stěně se mimo jiné můžete podívat na Olomoucký orloj s figurkami proletářů, vás vůně kávy dovede až k tmavě orámovaným skleněným dveřím, které vedou do Pikola Espressobaru. „Jsme ultramalý prostor s kávou z vlastní pražírny, máme vždy spoustu kafe, které si můžete odnést v kelímku, ale i v balíčku s sebou,“ říká majitel a barista Honza Holouš.
Proč jste se rozhodli zapojit do projektu Kniha kaváren 2021?
Knížku máme moc rádi, už dříve jsem jí sám osobně vlastnil a hledal podle ní kvalitní kavárny po celé České republice.
Proč by měli kávomilové za vámi do Olomouce přijet?
Jsme ultra malý prostor s kávou z vlastní pražírny, máme vždy spoustu kafe, které si můžete odnést v kelímku, ale i v balíčku s sebou. Pak také proto, že nás úsměv a dobrá nálada nikdy neopouští.
Jaká je vaše specialita? Na co k vám nejraději hosté chodí?
Speciality je určena vždy sezónní nabídkou. V létě nejvíce frčí Nitro coldbrew, espresso/tonic. Přes zimu máme jako topseller dýňové latte z vlastního sirupů, chai latte, na které si děláme sirup dle našeho tajného receptu. Nejvíc prodávaný je u nás batch brew. Každý den máme v nabídce dva druhy, snažíme se mít třeba naturální a promyté kafe, aby zákazníci mohli vyzkoušet různé kávy, které aktuálně pražíme.
Máte na mlýnku pouze vaši kávu nebo někdy i jiné pražírny?
Nemáme, nabízíme pouze kafe z naší pražírny v Šumperku.
Co když přijde některý z hostů i hladový?
Jídlo bohužel nepodáváme, ale máme vždy něco malého na zub, přes týden několik druhů sušenek, přes víkend pečeme koláčky a motance různých druhů.
Ty musí mít úspěch také u dětí, že?
To ano, děti vždy rádi vidíme, když přijdou na kávu s rodiči. Nicméně vzhledem k tomu, jak jsem malí – celý náš prosto má asi čtyři metry čtvereční – tak dětem nemůžeme nabídnou pořádné zázemí. Ze stejného důvodu jsou u nás problematické třeba pracovní schůzky nebo klidné posezení s kávou u knihy.
Kolik je v tak malém prostoru potřeba zaměstnanců?
Aktuálně jsme tým o třech lidech.
Míváte pravidelná školení?
Školení, cuppingy a podobné workshopy se pořádají v naší mateřské kavárně v Šumperku, v Olomouci na to není moc prostor.
Co vás baví na vaší práci?
Všeobecně káva, ale také samozřejmě naši úžasní zákazníci a celkově kávová komunita v České republice. Aktuálně žiju i tím, že se nám 1. dubna podařilo otevřít ve Zlíně kavárnu podobného konceptu.
Jak dlouho patříte do komunity výběrové kávy vy?
Výběrovou kávu piji zhruba šest let. Tehdy jsem ji poprvé ochutnal v Olomoucké pražírně Kikafe. V kávě se snažím vzdělávat asi tak pět let, je toho hodně co přečíst, najít a zjistit. Kurzy jsem si začal dělat před čtyřmi roky, spíš jen ze zajímavosti a abych si rozšířil obzory. Poprvé za kávovarem na reálné směně jsem stál v Krumlovské kavárně Masná130. To bylo někdy na podzim v roce 2019, kde jsem se domluvil na brigádě při zaměstnání. A od té doby jsem se od kávovaru nepohnul. (smích)
Pikola Espressobar najdete spolu s dalšími 43 kavárnami z celé České republiky v Knize kaváren 2021, která je takovým malým průvodcem po zajímavých podnicích s výběrovou kávou. Kromě základních informací a tipů, kam na skvělou kávu zajít, získávají navíc majitelé knihy v každé z kaváren i jeden kávový nápoj zdarma (tedy pokud s sebou knihu mají ☺). Při vašich kávových toulkách si ji proto nezapomeňte přibalit do kabelky či batohu.