Kniha kaváren,  News

Kniha kaváren: Pražírna Kyjov

Chcete zažít specifické chuťové profily kávy? Pak musíte ochutnat ZRNA z Pražírny Kyjov

Za vším stojí dva bratři. Jeden, který snil o tom, že bude provozovat podnik, ale rozhodně ne jen tak ledajaký. Podnik, který bude nabízet kvalitu a do kterého se hosté budou rádi vracet. Druhý z bratrů to vzal tak trochu z opačné strany. Při studiu vysoké školy v Olomouci si oblíbil kavárenský život. Komu by se také nelíbilo posedět si v příjemném prostředí, se šálkem skvělé výběrové kávy a něčím dobrým na zub. „Tak jsme si řekli, že do toho půjdeme spolu,“ vzpomínají Tomáš a Vojta. Přípravy rozhodně nepodcenili a výsledek skutečně stojí za to. Byli jste už v Pražírně Kyjov?

Velmi specifické chuťové profily kávy – pro někoho to mohou být až příliš zvláštní chutě, pro jiného důvod, proč se do Pražírny Kyjov vrací. „Třeba naše aktuální specialita anaerobně zpracovaná káva z Kostariky z farmy Vista del Dragon skutečně není nic pro slabší povahy, je to opravdu chuťový zážitek,“ varuje Tomáš Výleta, pražič, barista a majitel. V květnu 2015, po letech příprav – hledání inspirace, stavbě budovy, finalizace interiéru, otevřeli bratři Výletové v centru moravského Kyjova pražírnu, ale ne tak ledajakou. Jde vlastně o víceúčelově zaměřený podnik, kde se nejen praží, pije a připravuje skvělá výběrová káva, ale také zde má místo umění. Prostor totiž slouží i jako galerie a konají se zde i koncerty či přednášky.



Proč jste se v Pražírně rozhodli zapojit do projektu Knihy kaváren 2021?
Tak nějak jsme si mysleli, že by i naše kavárna mohla mít v knize své místo. Líbí se nám takové projekty, které poukazují na kavárny a jiné podniky, kde se snaží dělat svou práci pořádně. Věříme, že ve většině takových podniků to není pak už jen práce, ale něco, co člověka hodně baví a naplňuje. My se snažíme jít touto cestou a moc nás těší, že jsme se do Knihy kaváren 2021 dostali.

Co vás tedy baví a naplňuje? Proč by měli lidi vaši kavárnu navštívit?
Jsme i pražírna kávy a baví nás hodně specifické chuťové profily kávy. Pro někoho možná až zvláštní chutě. Snažíme se také, aby naše nabídka byla hodně zajímavá a pro Kyjov i jeho okolí velmi ojedinělá. Spolupracujeme třeba také s mnoha lokálními výrobci – od mikropivovarů, vinařství, až po různé nadšence do pekařství či cukrářství.

A máte tedy nějakou specialitu, na kterou k vám lidé nejraději chodí?
Nejraději asi na kávu, pak hodně na dezerty a buchty. Oblíbené je ale také pivo, zejména to z mikropivovaru Mazák z Dolních Bojanovic. Zákazníci si také oblíbili naši nabídku různorodých limonád, české i zahraniční výroby, kterou často obměňujeme.

Máte na menu kromě sladkého i něco slaného k zakousnutí?
Vždy se snažíme mít vedle sladkých dezertů i něco malého k snědku. Zejména bych vyzdvihl quiche v různých vegan i nevegan variantách. A hlavně domácí kváskový chleba s originální pomazánkou, kterou často improvizovaně vytváříme přímo za barem. Taková je vždy nejlepší!

Stejně tak jako je nejlepší mít i kávu z vlastní pražírny…
Určitě. My si pražíme svoji kávu pod názvem Z R N A. Je typická tím, že je pražená spíše na světlejší způsob. Pracujeme vždy jen s výběrovou jednodruhovou arabikou.

Může si k vám člověk přijít nejen posedět se šálkem dobré kávy, ale třeba při něm i pracovat nebo si u vás naplánovat pracovní schůzku? 
Ano, někteří naši věrní zákazníci k nám chodí mimo volný čas i pracovně. Wifi k dispozici máme a klidné místo se také vždy najde. U nás je dobře bez ohledu na to, jestli jste tu přes den sami, třeba s knihou v ruce zaboření v křesle, nebo navečer s kamarády a sklenkou vína či půllitrem piva. 

Co děti? Nebudou se u vás nudit? 
Něco jako dětský koutek přímo nemáme. Ale pro děti a jejich rodiče máme v kavárně k dispozici spoustu knížek. Také spoustu společenských her, jak pro ty nejmenší, tak i pro větší děti a dospělé.

A psi k vám mohou?
Když jsou na vodítku a nekoušou, tak není problém.

Kolik má Pražírna Kyjov zaměstnanců? 
Máme čtyři zaměstnance, z toho tři baristy. Dále asi pět brigádníků, z nichž brzy budou další tři nadšení baristé.

Pořádáte pro ně pravidelná školení nebo cuppingy?
Pravidelné cuppingy jak pro personál, tak i pro veřejnost, už nějakou dobu pořádáme. Nedaří se nám to však v takové intenzitě, jak bychom si představovali. Snažíme se na tom však pracovat a snad to brzy rozjedeme. Co se týká nějakého interního školení, to je v našem případě těžké popsat. Pokud jde o profesionální školení pro baristy, tak využíváme jiné – naše spřátelené kavárny a pražírny, ke kterým vzhlížíme. Tam naše budoucí baristy posíláme.

Vy sám pracujete s kávou jak dlouho?
Sedm let, ale pořád nabírám další zkušenosti, inspirace a znalosti.

Co vás na tom baví nejvíce?
Ta cesta, zdokonalování se, učení se, dobré výsledky, spokojený a usmívající se zákazník.



Pražírna Kyjov je jednou ze 44 kaváren z celé České republiky, kterou najdete v Knize kaváren 2021. Ta je takovým malým průvodcem po zajímavých podnicích s výběrovou kávou. Kromě základních informací a tipů, kam na skvělou kávu zajít, získávají navíc majitelé knihy v každé z kaváren i jeden kávový nápoj zdarma (tedy pokud s sebou knihu mají ☺). Při vašich kávových toulkách si ji proto nezapomeňte přibalit do kabelky či batohu.