Kniha kaváren,  News

Kniha kaváren: La forme Bakery&Café

Bílá čokoláda, křupavé pistácie a to nejlepší máslové croissantové těsto široko daleko – to je takový signature kousek, po kterém se ve vitríně okamžitě zapráší. A kde ten neodolatelný pistáciový croissant seženete? No přece v pražském podniku La Forme, který najdete v Jaselské ulici, kousek od stanice Hradčanská. Od brzkého rána se v místní pekárně odehrává opravdová gastronomická magie. Z těch nejlepších surovin jako je francouzské máslo a mouka, italský sýr nebo lokální sezónní ovoce i zelenina, tu denně připravují ty nejlepší sladké i slané koláče a croissanty. Výběrová káva je zde samozřejmostí.

Napadá vás lepší spojení než káva a čerstvé pečivo? Že nic takového neexistuje vás přesvědčí v La Forme pekárně a kavárně, která dělá od jara 2019 radost každý den desítkám, nejen dejvických, milovníku dobré kávy a těch nejlepších croissantů. „Lidé se k nám vrací především kvůli výtečnému pečivu z listového těsta, které naši pekaři poctivě připravují a zdokonalují již tři roky. Téměř všechny při první návštěvě ale překvapí i to, jak se naši baristé ve svém oboru snaží o to samé. Stejně pečlivě, jak probíhá výběr kávy, probíhá i její příprava. Každý den určíme vhodný recept pro přípravu jak na espresso, tak na filtr,“ říká Michaela Hatašová, provozní kavárny La Forme.


La Forme je jedním z podniků zapojených do Knihy kaváren 2021. Proč jste se rozhodli stát se součástí tohoto kávového projektu?
Lidé se k nám vrací́ především kvůli výtečnému pečivu z listového těsta. Doufáme, že Kniha kaváren nám pomůže přivést nové hosty, kteří přijdou hlavně za kávou, a které pak příjemně překvapíme výborným pečivem. Dobrá káva a dobré pečivo prostě patří k sobě a my věříme, že u nás si každý dokáže vybrat to nejlepší z obou světů. 

Jaká je vaše specialita? Na co hosty lákáte? 
Rozhodně pistáciový croissant – lahodný máslový croissant plněný pistáciovou pastou a bílou čokoládou, obalený v křupavých pistáciích. Každý den se po nich okamžitě zapráší. 

Může k vám člověk přijít i na oběd?
V poledne se u nás moc nenajíte. K nám se chodí spíš mlsat (smích). Ke kávě nabízíme jen naše pečivo, a to jak sladké, tak i slané. 

A kávu máte jakou? Spolupracujete s jednou pražírnou nebo značky na mlýnku měníte?
Na mlýnku máme vlastní kávu, kterou sami pečlivě vybíráme a poté si ji necháváme pražit u skvělých pražičů v The Miners. Naši kávu je tak možné ochutnat jen a přímo v La Forme v podobě batch brew nebo libovolné kávy na bázi espressa. Pokud ale zákazník potřebuje i zrna na doma, ty u nás může zakoupit také. Pravidelně zásobujeme naše police kávou různých stupňů pražení od místních i zahraničních pražíren. 

Geniální pečivo, káva a vše na její přípravu i zrnka na doma – tolik dobrého se vejde do tak malého prostoru, jaký máte…
Ano, máme velice malý prostor. Když nemáme venku rozloženou zahrádku, vejde se dovnitř jen jeden stůl. Hostům tak nemůžeme nabídnou třeba dětský koutek nebo klid na nějakou velmi soustředěnou práci či studium. Wifi nicméně máme, takže když se někomu podaří obsadit ten jediný stůl, určitě se může připojit a vyřídit si potřebnou práci. Ideální čas je ale spíš odpoledne, kdy je už u nás méně rušno. Častěji než za studiem nebo za prací si k nám ale chodí sednou na kávu a něco dobrého k ní kamarádi, spolužáci nebo zamilované páry. 

A mohu se u vás zastavit i s pejskem? 
Stoprocentně! Psy milujeme.

Kolik baristů v La Forme máte? 
Za barem v Jaselské se nás pravidelně střídá zhruba deset. 

La Forme má ještě jednu pobočku a další připravujete…
Ano, 19.2. jsme na Vinohradech v Krkonošské ulici otevřeli novou pobočku, nachází se mezi Náměstím Jiřího z Poděbrad a Riegerovými sady, takže návštěvu lze spojit s moc příjemnou procházkou, vyjde-li počasí. Dnes už je možné v Krkonošské i posedět, ať už uvnitř nebo na krásné a poklidné soukromé zahrádce ve vnitrobloku domu, a také jsme tam naši obvyklou nabídku rozšířili například o vybraná francouzská vína. Návštěvník si zde dokonce může prohlédnout proces výroby našeho pečiva přímo na místě. Pekárna je totiž součástí provozovny a hosté tak mohou přes ochranné sklo vidět naše šikovné pekaře v akci. 

A prozradíte nám i co plánujete v Nuslích?
Opravdu chystáme další pobočku, a pokud vše půjde, jak má, mohli bychom ji otevřít ještě v roce 2022. Pevně věřím, že až bude provozovna v Nuslích připravená, nezklameme naše hosty ani tam, a co víc – někteří z našich pravidelných zákazníků k nám budou mít zase o něco blíž.  

Říkala jste, že na svých dovednostech neustále pracujete. Probíhají tedy u vás pravidelná školení? 
Ano, snažíme se školit průběžně. Naši baristé mají možnost účastnit se cuppingů a příležitostných školení s naším kolegou Markem, který v La Forme pečuje o vše, co se týká pražení, technologie a kávy všeobecně. Navíc každému novému baristovi se prvních několik směn plně věnuje zkušený kolega. 

Jak to máte s kávou vy? Jak dlouho se v tomto světě pohybujete?
Profesionálně se přípravě kávy věnuji čtyři a půl roku. V La Forme jsem provozní zhruba rok. 

A co vás na tom baví nejvíce? 
Každý den je jiný. Velmi ráda pomáhám zákazníkům, kteří k nám zavítají poprvé, s výběrem pečiva. Ráda také poslouchám příběhy o tom, jak se o nás lidé dozvěděli. Je ale pravda, že také velmi ráda vídám známé tváře, protože když se k nám hosté vracejí, tak to je nejlepší znamení, že děláme věci dobře. Těší mě, když mohu někomu poradit, pomoc, potěšit ho labutí v hrnečku nebo si s ním jen popovídat o počasí. Práce s lidmi mě naplňuje, inspiruje a dělá mě lepším člověkem.

Kavárna a pekárna La Forme Jaselská je jedním ze 44 podniků z celé České republiky, které najdete v Knize kaváren 2021. Ta je takovým malým průvodcem po zajímavých podnicích s výběrovou kávou. Kromě základních informací a tipů, kam na skvělou kávu zajít, získávají navíc majitelé knihy v každé z kaváren i jeden kávový nápoj zdarma (tedy pokud s sebou knihu mají ☺). Při vašich kávových toulkách si ji proto nezapomeňte přibalit do kabelky či batohu.