Kniha kaváren,  News

Kniha kaváren: Kafe Rejnička

Kafe Rejnička v Sušici vás okouzlí minimalistickým prostorem a skvělou irskou kávou.
Když se řekne Sušice, mnohým se možná vybaví sirky, které zde firma SOLO Sušice vyráběla do roku 2008. Stejně tak ale k městu patří i český spisovatel německého původu, který zde prožil rané dětství, a který se ve svém díle zaměřoval především na Šumavu a Pošumaví, Karel Klostermann. Po tomto literárním velikánovi se dokonce jmenuje i jedna ze sušických ulic, kterou najdete v samém srdci města. A právě v ulici Klostermannova 116 otevřela koncem roku 2020 milovníkům kávy své dveře kavárna Rejnička.

V České republice jsou statisíce lidí, kteří mají rádi kávu, pak tu jsou tisíce těch, kteří ji milují, ale najde se jen pár, kteří pro ni žijí. Jednou z takových je i Lucie Štěrbová, kterou svět výběrové kávy očaroval natolik, že kvůli kávovému zrnu se za posledních devět let stěhovala několikrát z místa na místo a cestovala křížem krážem nejen po českých končinách, ale i po světě. „Ten, kdo miluje kafe, ví! Jsem taková holka z malého horského městečka, která s batůžkem na zádech poznávala kávový svět. Život mě ale nasměroval zpátky na Šumavu, a proto je tady s námi Kafe Rejnička,“ říká majitelka kavárny, kterou provozuje společně se svým přítelem Radkem.


Proč jste se v Kafe Rejnička rozhodli zapojit do projektu Knihy kaváren 2021?
Rejnička se otevřela 8.12.2020 jen na týden. Pak jsme dalších šest měsíců pokračovali přes náš „výdejní oblouček“. V malém městě, kde výběrovou kávu místní obyvatelé teprve poznávají to nebylo úplně jednoduché. Káva je u nás hlavní surovina, a tak bychom byli moc rádi, kdyby se o nás dozvědělo více hostů právě i přes Knihu kaváren. Chceme se dostat k těm pravým milovníkům kávy, kteří třeba projíždění přes Sušici na Šumavu a vůbec o nás neví. Potěší nás i když se u nás zastaví ti, kteří potřebují pořádnou kofeinovou vzpruhu na cestu nebo jen příjemnou kávovou zastávku. 

Co hostům na takové kávové zastávce nabídnete? 
Minimalistický elegantní prostor, příjemnou atmosféru, místo, kde prostě chcete vypnout a užít si pravý coffee chill out. Káva nás hodně baví. Kromě kafe u nás najdete poctivé dobroty, přes poledne můžete zahnat hlad pořádnou porcí polévky. Naše limonády zaženou žízeň a na našem menu najdete také pivní speciály, kvalitní vína, drinky pro pány i dámy. 

Jaká je vaše specialita? 
Naší specialitou můžeme myslím nazvat Irskou kávu, kterou děláme i v létě v ledové variantě. Na tu  se zákazníci moc rádi vrací.

Co si vaši hosté dávají vůbec nejčastěji? 
To je jasné, jednoznačně u nás vede cappuccino. Máme farmářské mléko ze Šumavské mlékárny, které dodává našemu cappuccinu tu pravou sladkost. 

Od koho berete kávu? 
Spolupracujeme s přátelskou pražírnou Populus Coffee z Berlína a na filtrovanou kávu střídáme různé české či evropské pražírny.

V kavárně se lidé setkávají s přáteli, ale třeba také studují nebo pracují. Chytne se u vás člověk s notebookem? 
Ano, určitě. Máme dokonce i IT bar, kde je dostatek zásuvek a přístupná wifi. Takže práce nebo studium rozhodně nejsou problém. 

Kolik má Kafe Rejnička zaměstnanců?
Jsme poměrně skromný tým o pěti lidech. O kávu se starám především já. Baristickou práci dále zastanou další dvě šikovné kolegyně. 

Pořádáte i pravidelná školení nebo cuppingy?
Určitě. Každý člen našeho týmu si projde základním kávovým školením před tím, než nastoupí. I když pro začátek třeba na pozici obsluhy, základy musí znát, aby uměl odpovědět zákazníkovi na otázky. Pravidelné cuppingy, děláme jen když vybíráme nová zrnka na espresso či na filtrovanou kávu. Veřejné cuppingy kvůli covidové situaci jsem si netroufla zatím zorganizovat. 

Co vás na práci baví nejvíc? 
Její různorodost, kafe vždycky dokáže překvapit. A lidé, které káva spojuje. 

Jak to vše začalo?
Myslím, že to byl rok 2015, kdy jsem za zkušenostmi odjela do Prahy, kde jsem začínala v Double B coffee&tea Praha. Tam jsem potkala svojí první kávovou partu, poznávala jsem skvělé lidi z kávového odvětví, dostala jsem neuvěřitelný kávový trénink, abych mohla vzít vůbec páku do ruky. Měla jsem tam příležitost pracovat se špičkovou kávovou technologii a byla jsem u zlomu, kdy se z kavárny stává pražírna. Také jsem pokukovala po tom, jak se baristé připravují na soutěže. Výběrová káva mě zkrátka okouzlila. 

Pak vám ale Česká republika byla malá… 
To ne, spíš mě trápila angličtina, kterou jsem potřebovala a neuměla. Tak jsem se rozhodla odcestovat pryč, a to do hlavního města Skotska, do Edinburghu. Tam patří velké díky Cairngorm Coffee, kde měli trpělivost s mojí lámanou angličtinou. Abych tam mohla pracovat, ještě před odletem jsem absolvovala kurz u Petry Davies Veselé a Gwilyma Daviese. Po jeho úspěšném absolvování jsem získala diplom. Ve Skotsku jsem si zkusila první soutěž Scottish Aeropress Championship 2017 a dostala se do Top 12. Po dvou letech jsem se vrátila zpět do České republiky. Rok jsem strávila v Českých Budějovicích v Café Datel, díky kterému jsem se mohla zúčastnit soutěže Barista Roku 2020 a odnést si obrovské zkušenosti a zážitek! Za to všechno díky! 


Kafe Rejnička je jednou ze 44 kaváren z celé České republiky, kterou najdete v Knize kaváren 2021. Ta je takovým malým průvodcem po zajímavých podnicích s výběrovou kávou. Kromě základních informací a tipů, kam na skvělou kávu zajít, získávají navíc majitelé knihy v každé z kaváren i jeden kávový nápoj zdarma (tedy pokud s sebou knihu mají ). Při vašich kávových toulkách si ji proto nezapomeňte přibalit do kabelky či batohu.