Kniha kaváren,  News

Kniha kaváren: EMA espresso bar (Karlín)

Prostě skvělá káva a domácí pečivo, to je EMA Espresso bar v Karlíně.

Znáte EMU? Nemyslíme ale tu na Florenci, nebo na Palmovce, myslíme tu v Karlíně. Na rohu ulic Thámova a Křižíkova, přímo v centru tepající prestižní pražské čtvrti s mnoha moderními budovami, které se nádherně snoubí s historickou zástavbou, najdete místo, kde si dáte precizně připravenou kávu a skvělé pečivo z pekárny Alf&Bet. EMA espresso bar přivítal své první zákazníky v létě 2020. Od té doby patří ke stálicím na kávové mapě Karlína a rozhodně ničím si nezadá se svými staršími sestrami. Všechny podniky spojuje moderní minimalistické vzdušné pojetí prostor a skvělá káva na mlýnku.

Začalo to poměrně nenápadně. Na pražském Újezdě v roce 2010 otevřel Kamil Skrbek svou první kavárnu. Dostala jméno Café Lounge a připravovaly se zde nejen snídaně, obědy a večeře, ale také jste si zde kromě kávy mohli pochutnat i na skleničce dobrého vína a posedět na romantické a klidné zahrádce ve vnitrobloku. „Postupem času jsme otevřeli další provozy a nějak se to začalo nabalovat,“ vypráví Kamil Skrbek. V roce 2013 totiž otevřel na Florenci, kousek od Masarykova nádraží první pobočku EMA espresso baru. Na rozdíl od Café Lounge, které bylo kavárnou vídeňského typu šli ale tentokrát jiným směrem. „Líbila se nám třetí kávová vlna, možná jsme se trochu inspirovali Londýnem.“ Dalším provozem pak byla EMA na Palmovce, kde vznikla také pražírna kávy a o něco později i pekárny Alf & Bet. A zatím posledním přírůstkem je právě EMA v Karlíně, která rozhodně stojí za návštěvu. 


Proč jste se rozhodli zapojit do projektu Kniha kaváren 2021?
Především jsme chtěli dát vědět, že jsme v Karlíně v roce 2020 otevřeli další pobočku EMA espresso baru. Jinak se projektu účastníme s našimi provozovnami pravidelně. 

Proč by měli lidé EMU v Karlíně navštívit?
Nabízíme rychlou, našimi šikovnými baristy dobře připravenou káva s sebou. A k tomu nějaký snack z naší pekárny. Nic jiného bych v tom nehledal. Je to především o kvalitě přípravy a zkušenostech těch, kteří tam pracují. 

Přeci jen, nabízíte nějakou specialitu, pro kterou se k vám lidé vracejí? 
Vyloženě specialitu asi opravdu nemáme. Je to taková klasika, ale dobře připravená. Jaká může být lepší kombinace než skvělá domácí buchta a dobré kafe k tomu? Snad možná pokud bychom se chtěli bavit o specialitách, tak u nás vždy máme sezónní nabídku, která se pravidelně mění. To k nám patří.

Na co se tedy mohou hosté těšit tuto letní sezonu? 
Po návratu cascary jsou to určitě ledové nápoje z cascary. Jinak je také dost oblíbené espresso tonic s passion fruit likérem. Ale speciálů na toto léto máme více než dost. A na podzim pak přijdou zase nové. 

Může si u se u vás host i najíst? 
V Karlíně sice nepřipravujeme vyloženě snídaně na vidličku, ale máme sendviče, zapékané toasty. Ty jsou velmi oblíbené. No a pak samozřejmě sladké věci z naší pekárny na Palmovce, kde každý den pečeme a zavážíme všechny naše kavárny.  

A co káva? Na Palmovce máte vlastní pražírnu. Míváte na mlýnku kromě vlastní kávy i konkurenci? 
Na Palmovce si hosté mohou vychutnat primárně naši kávu. Na Florenci a na Křižíkovi pak nabízíme i hostující pražírny, které se pravidelně zhruba po 14 dnech mění. Nicméně na espressu i na batchi bývá povětšinou také naše káva, ale všechny single brew přípravy, tedy filtrovaná káva na objednávku, se většinou připravuje právě z kávy od hostující pražírny. 

Karlín je čtvrť, kde je hodně kancelářských budov. Probíhají u vás v kavárně i pracovní schůzky, je tam klid?
Schůzek je u nás docela dost. Nicméně nejsme kavárna, která by nabízela pohodlné a klidné posezení. Jsme spíš takový „to go“ provoz s minimem možností se posadit. Máme pár židlí po obvodu místnosti, ale dle mého názoru to není nic na dlouhé a důležité obchodní jednání. V žádné z našich poboček nemáme ani wifi. Ale je pravda, že dnes je to většinou dost jedno, když mají všichni mobilní data.  

A co rodiče s dětmi, najdou u vás zázemí? 
Dětský koutek nemáme, protože na děti nejsme primárně zaměření, což ale samozřejmě neznamená, že je v našich kavárnách nechceme. Kids-friendly ale rozhodně jsme. Chodí k nám dost maminek s dětmi a stejně tak to je i se psi. Těch k nám s páníčky chodí také dost.

Kolik baristů má EMA v Karlíně?
Naši baristé se točí po všech našich kavárnách, takže nelze říct kolik lidí má ten který provoz. Nicméně dohromady máme okolo 20 lidí, kteří tak různě rotují, střídají se a dostávají se k novým zkušenostem a příležitostem. Nemáme žádný stálé tým. Nicméně standardně na směně jsou vždy dva až tři baristé. 

Pořádáte pro ně nějaká pravidelná školení?
Jistě, těch máme poměrně dost. Hned při nástupu projde každý naším interním vzdělávacím systémem. V průběhu roku pak nabízíme různé možnosti vzdělávání se v oboru. Naši lidé neustále někam jezdí a objevují něco nového. Nedávno byli například všichni baristé v Landcraftu podívat se na výrobu destilátů, pálenek, rumů, whiskey. U nás je možností opravdu mnoho. Dokonce máme i vlastní online vzdělávací systém, kde se mohou naši lidé samo vzdělávat, tak jak chtějí a potřebují. 

A co vy sám? Dostanete se ještě někdy za kávovar? 
Vůbec, z toho jsem už dávno vypadl. Za kávovarem jsem naposledy stál snad před deseti lety v Café Lounge, když jsme vlastně se vším začínali. Naši baristé jsou mnohem dál a mnohem šikovnější než já. 

Co je tedy vaší náplní práce? 
Zabývám provozem a primárně vyhledáváním dalších možností a prostorů, kam bychom se mohli rozšířit. Pak je na mě i rekonstrukce vybraného objektu jako taková a vše okolo. Každodenní provozní věci jednotlivých kaváren pak řeší moje kolegyně Karolína. 

Takže i nyní hledáte další prostor pro další rozšíření sítě kaváren EMA?
Momentálně hledáme prostor, kam bychom rádi přesunuli pražírnu, protože pekárna se nám na Palmovce rozrůstá. Ale uvidíme, jak to bude. Hledáme místo, kde bychom mohli naši kávu a pečivo ještě dále nabízet. Nejdeme cestou velkoobchodů, naše produkty jsou k dostání jen u nás. 

To zní zajímavě, tak se budeme těšit! A co vás na vaší práci vlastně baví nejvíc?
Momentálně je to ta rozmanitost. Konečně můžeme péct a pražit. Co je otevřená Palmovka, zhruba čtyři roky, tak už vlastně konečně něco vytváříme. Předtím jsme připravovali kávu, kterou jsme koupili, ale teď si ji i pražíme. A s pražírnou samozřejmě přišli nové možnosti jako je například cestování do kávových zemí za dodavateli a farmáři. Nedávno jsme s naším pražičem a několika baristy byli v Kostarice, začátkem června pak s pekaři v Kodani. A to jsou velmi zajímavé a příjemné “starosti”. 



EMA espresso bar najdete spolu s dalšími 43 kavárnami z celé České republiky v Knize kaváren 2021, která je takovým malým průvodcem po zajímavých podnicích s výběrovou kávou. Kromě základních informací a tipů, kam na skvělou kávu zajít, získávají navíc majitelé knihy v každé z kaváren i jeden kávový nápoj zdarma (tedy pokud s sebou knihu mají ☺). Při vašich kávových toulkách si ji proto nezapomeňte přibalit do kabelky či batohu.